Svenska Spots

Världen

Reserep.

Cape Town

Januari 2000

Vintern 99/00 var det inte enbart Persson och dr Alban som åkte ner till Sydafrika utan även gossarna från tunaträsk tillsammans med ett stort antal andra Svenskar. Bästa tiden för att åka till Kapstaden är december till februari då det råder högsommar på södra halvklotet. Lufttemperaturen ligger på ca 30 grader men p.g.a. kalla strömmar från Antarktis är vattnet ganska kallt, på Atlantsidan ca 15 och i Indiska Oceanen ca 20.

Det är otroligt enkelt och smidigt att åka till Sydafrika. Tidsskillnaden är endast en timme så man slipper problem med omställning och dessutom är det relativt billigt där nere. Ett hus kostar ca 5-6000 kr i månaden och en natt på ett backpackers ligger på ca 60-80 kr. Är man ett gäng som delar boende så kan man med andra ord komma riktigt billigt undan. Maten håller även den lägre priser än här hemma och det finns mängder av resturanger och matkedjor. Jag rekommenderar varmt att prova någon lokal fiskresturang, en pizza i solnedgången på Blue Peters. För den händiga kocken kan man laga mycket gott på strutsfärs och kycklingfiléer utan att behöva betala många kronor!!!

Bäst av allt är dock de vindsurfingförhållanden som råder. Vinden kommer nästan alltid ner från bergen i sydostlig riktning vilket medför barbords-hopp. Det börjar oftast med lätta vindar på morgonen och sedan ökar det konstant under hela dagen.

En bra vindindikation är att titta efter moln över Taffelberget som ser ut att rinna ner för bergssluttningarna då vinden börjar blåsa.

Vinden varierar mellan 5.2 och 4.0 med tyngdpunkten mot de mindre storlekarna. Vågorna ligger oftast på ca 1.5-2 m men varierar mellan 0.5 och dryg mast. Havet är sällan helt platt i runt Kapstaden utan oftast går det att surfa även om inte vinden infinner sig. Vad gäller utrustning är det väl alltid bäst att ha med sig sina egna grejer om man ska vara borta en lite längre tid. Det finns dock uthyrningmöjligheter, ett par surfbutiker, segelreparation och brädshaper, allt till hyfsade priser.

Efter två mellanlandningar i Amsterdam och Johannesburg var det otroligt skönt att plockas upp på flygplatsen av Anders och Eric i deras kungligt bruna Merca. P.g.a. osämja, inre familjekonflikter och lite dålig utdelning av vind under nov-dec hade Joey åkt hem till Svedala. Detta medförde att Marcus och jag tacksamt kunde flytta in i huset tillsammans med Anders, Eric och Emil. Vårt hus var beläget i Tableview som är en liten trygg förort till Kapstaden. Här finns allt man kan tänkas behöva: matbutiker, restauranger, windsurfingshopar, pubar, nattklubbar och närheten till flera av Kapstadens bästa windsurfingspots. Det är även i Tableview som de flesta windsurfarna bor och vi bildade en egen liten koloni och var som mest drygt 15 svenskar, nästan i klass med tyskarna….

Sunset Beach var oftast stranden där man startade dagen då det var hit vinden kom först. Sunset är ett beachbreak och precis som på alla bechbreak kan vågorna ibland kan bli elakt ihåliga och knäcka både mast och segel. Sunset är dock ett riktigt trevligt ställe, lite lätt offshore vindar och perfekt för vågridning.
Enda nackdelen med Sunset är väl egentligen att det kan bli lite trångt då det snabbt lockar till sig många seglare så fort det börjar blåsa. Det kan ofta vara värt att kryssa upp efter stranden för att få vara lite i fred även om vinden kan vara lite byigare och vågorna ibland något mindre. Allteftersom vinden ökar förflyttar man sig längre norrut efter kusten för att få segla i lite mer kontrollerbara förhållanden.

Även stranden i Tableview har ett beachbreak men inte alls lika fina vågor som vid Sunset. Vågorna är ganska choppiga och enda fördelen är väl egentligen att man kan få segla för sig själv. Sunset är oftast så pass mycket bättre att det kan vara värt att trängas lite.

I Big Bay är vinden mer sideshore vilket gör att det lämpar sig bättre för hopp men vågorna är inte lika bra för vågridning som på Sunset, i varje fall inte då vågorna är lite mindre. Här vimlar det även av surfare som ligger och paddlar men de brukar dra sig undan när det börjar blåsa och vindsurfarna tar över. Även här kan det bli trångt med folk.

Nästa strand norrut är Melkboss där man hamnar när det blåser allt för mycket på Sunset. Stor parkeringsyta att rigga på och det brukar vara lite lugnare med folk här. Fina hoppvågor och här har jag bevittnat några av de mest fantastiska och respektingivande hopp i mitt liv. Berndt Flessner gjorde ex. de grymmaste framåt jag någonsin sett, högre än allt annat på vattnet innan han ens började fundera på att rotera, helt otroligt!!! Själv var jag oftast så överriggad att jag fick lägga all koncentration och fokus på att över huvud taget kunna överleva med 4.3:an…

Blåser det till och med för mycket i Melkboss kan man fortsätta 40-50 minuter längre norrut till Yzerfontain.

Väljer man att istället packa bilen och åka söderut mot Godahoppsudden finns ett par olika spots att segla på. Vid Crayfish Factory i Scarborough kan man segla i både sydost och nordväst. Det kan gå mycket fina vågor och vara riktigt grymt då det är stort. Fiskfabriker kan ju dock locka till sig haj i samband med att man släpper ut fiskrens så man bör väl inte segla eller surfa här helt ensam. På Ostsidan kan man segla i Indiska Oceanens varmare vatten och då är det väl Glencairn där det brukar seglas.

Efter dryg timmes bilfärd längst ut mot Godahoppsudden hittar man Platboom, Kapstadens absolut vackraste och bästa spot. Vågorna är sällan under 1.5-2 m och allt är så vackert och perfekt att man blir gald och lycklig bara av att segla här, jag får rysningar bara av att tänka på det.
Platboom ligger inne i en nationalpark så det kostar ett antal Rand att komma in i parken men bara vägen hit med babianer, strutsar, antiloper, sköldpaddor och den vackra naturen är värd ett besök ut till Cap:et!!! Hit ska man åka tidigt på morgonen eller om vinden inte riktigt orkar ta sig in hela vägen till Sunset. Finns ett telefonnummer så man kan ringa och kolla vinden.

Någonting annat som kan vara värt att tänka på när man åker till Sydafrika? Tjaaaa det finns mycket... Haj till exempel... Sydafrika är nog ett av de ställen där det råder mest hajnoja i hela världen även om Australien varit en het aspirant under hösten. Det ska finns relativt mycket vithaj i området men låt inte lite fobier stoppa dig från att åka till Kapstaden.Sedan har vi den höga kriminaliteten, Aids, apartaid och andra otrevligheter som alltid kommer på tal när man nämner Sydafrika. Detta är dock inget man märker någonting av men man bör ju vara medveten om det hela och agera därefter.

Vill man åka på safari så kan man ta turer på ett par dagar upp till Krugerparken. Hade inte tid över för någon safari men här kan man se lejon, elefanter, giraffer och andra exotiska djur. Det är oftast mycket billigare att köpa dessa resor på plats nere i Sydafrika.

Kapstaden är en otroligt vackert stad och en helt underbar plats för windsurfing så jag vill varmt rekommendera er att åka dit och uppleva fantastisk segling!

Bilder från resan

 

Copyright ©2000 All rights reserved.
Created by Petter Sevenius