Svenska Spots

Världen

Reserep.

Klitmöller

Sommaren 2000

Efter att förra året fastnat i Anders lilla stuga nere i Skåne var Marcus och jag åter på väg mot Klitmöller på Jyllands västkust. Folkabussen var den samma som sist men nya blåblommiga gardiner hade ersatt den sporadiskt påklistrade aluminiumfolien. Efter att ha tagit 23:45 färjan från Göteborg till Fredrikshamn och kört de knappa 20 milen möttes vi av en stadig västlig 5.5 vind och fina vågor som rullade in.
Vi led av en kraftig surfabstinens så istället för att börja packa ur bussen för att komma åt vindsurfingutrustningen kröp vi snabbt i våtdräkterna och sprang med smattrande flippers ut i Atlantens böljor med bodyboarden under armen.
Invid det gamla vraket vid Hanstholm, som för övrigt håller på att bärgas, rullade det in set på 1.5 meter och då alla andra tycktes segla vid fiskefabriken eller nere i Klitmöller fick vi ha vågorna helt för oss själva. Vågorna var inte riktigt lika snabba som man var van vid men de vred sig in i bukten vilket gjorde att vi fick en hel del riktigt långa 'rajder'. När krampen till slut började komma i vaderna efter fyra timmars surf gick vi mycket nöjda upp och körde in till Klitmöller för att proviantera och leta reda på Mats och Jonas som hade kommit dagen innan. Efter att ha stannat till på det lilla bageriet och på Spar livs hittade vi våra kamrater från Göteborg som satt och dreglande över varsin stor pizza.

Prognoserna för morgondagen såg lovande ut och så vi packade upp all utrustning på taket och gick tidigt till sängs. I Danmark är det inte tillåtet att sova i bilen och på alla parkeringsplatser finns förbudsskyltar uppsatta men trots detta är det alltid en stor skara bussar som trängs mellan det lilla rökeriet och toaletterna på stranden och så gjorde även vi. Viktigt är dock att respektera de fiskare som bor och verkar på platsen och som inte direkt uppskattar att bli störda av Svenskar och Tyskar som parkerar och riggar på deras privata mark.

När vi kliver upp nästa dag har vinden redan ökat och en del morgonpigga tyskar är redan ute och seglar. Vinden ligger fortfarande på lite från nordväst och då det redan, så här på morgonen, börjar bli trångt på parkeringsplatserna åker vi upp någon mil norrut för att inspekterar Vigsö. Vågorna var visserligen lite mindre men vinden kom ur bättre riktning och vi var i det närmaste ensamma på stranden så det var ett enkelt beslut att fatta. Genast när vi kom ut i vågorna förundrades vi hur fantastiska förhållanden det kan bli här i Danmark.
Vigsö erbjöd i det närmaste sideshore och 4.5-5.0, strålande sol och vågor som pumpade in på 1.5-2 meter. Det visade sig bli en episk dag och trots de bra förhållandena var vi ensamma och slapp trängseln i Klitmöller, slapp att ständigt behöva kasta en blick över axeln när man ska ta en våg.
Efter en helt fantastisk dag och med en Tuborg i näven njöt vi i fulla drag över hur lyxigt livet i en gammal folkabuss kan vara. Detta var en dag som jag med all säkerhet kommer att plocka fram hur minnet när jag sitter och drömmer på jobbet någon kall och snöblaskig vinterdag…

Personligen tycker jag nog att Vigsö är bästa stranden runt Klitmöller i nordvästliga vindar. Det kan dock bli en mycket kraftig ström invid stranden så när man trillar och hamnar i vattnet eller tappar planingen känner man tydligt hur man dras med nedåt stranden. Det är helt klart värt att åka hit och inspektera, om inte annat så för att det är så vackert.

När det erbjuds så mycket bra segling runt om i Danmark smäller det ofta högre att segla med kompisarna än att behöva trängas för få ut det där lilla sista i våghöjd. Det medförde att vi, under hela vår vecka, undveka att segla inne i det överbefolkade Klitmöller och höll oss på spotsen runt omkring där vi kunde segla lite mer för oss själva.
Ibland kan det dock vara värt att trängas lite då Klitmöller ofta kan erbjuda vågor som rullar in över musselbankarna när övriga spots är i det närmaste platta och senare på året, när den stora massan av turister lämnat den lilla fiskebyn är Klitmöller definitivt stranden som kan erbjuda något extra!!!
I vilket fall blev det så att vi bosatte oss på den storslagna och ensliga stranden i Vigsö och levde lite eremitliv i ödemarkerna.

Förutom Klitmöller och Vigsö seglas det även vid fiskfabriken i Hanstholm, fungerar bäst i vindar från Sydväst till Nordväst. Här är det egentligen inte tillåtet att segla och bada då fiskavfallet går rätt ut i havet vilket inte är det bästa för hälsan om man får kallsupar invid stranden. Alla seglar dock här trots detta då det kan bli riktigt bra förhållanden och är oftast lite lugnare med folk än i Klitmöller.

Vidare söderut ligger den lilla charmiga fiskebyn Vorpör som fungerar i vindar från Syd till Sydväst. Det är en mycket lugn och avslappnad idyll och inte alls samma surfhysteri som i Klitmöller några mil längre upp.
Vågorna kan dock bli mycket fina även om det kanske krävs lite mer vind för att de ska byggas upp ordentligt och de blir inte riktigt lika stora. En mycket trevlig plats är det dock och det rekommenderas varmt om man vill komma undan ett överbefolkat Klitmöller men även för att det är en så pass trevlig plats som helt klart är värd att besöka.

Nu kanske man ställer sig frågan om Klitmöller endast är för den erfarna vågseglaren och nybörjaren endast kommer bli spolad av vågorna men så är inte fallet. Klitmöller med omnejd har något för alla! Bara några minuters bilväg från Atlantkustens vind och vågpinade stränder finns skyddade fjordar och sjöar där man kan segla plattvatten samtidigt som det är masthögt i Klitmöller, Vigsö eller Vorpör. Strax intill Klitmöller finns en liten långgrund sjö som är perfekt för nybörjaren att lära sig grunderna men även för slalom och raceseglaren som vill segla i perfekt plattvatten och vill uppleva fartens tjusning. Kan även varaperfekt att träna freestyle då det sällan är djupare än att man bottnar. Vill man ha fart kan man även testa att segla vid Vigsö i sydliga vindar. Då är det nästan rak offshore och vinden hinner inte ner från sandklintarna och dra upp annat än minimala krusningar på vattnet. Närmast stranden förvandlas vattnet till en, i det närmaste, spegelblank speedbana som står sig väl även i jämförelse med mer berömda platser som Tarifa fotbollstadium! Det är trots allt vågorna som har gjort Klitmöller berömt som ett av Europas bästa spots. Det är mycket vindsäkert och vågorna och vindriktningen gör att det håller världsklass. Flera av världscupseglarna kommer ibland hit och tränar inför någon tävling i Europa.

Danmark är ett lugnt och avslappnat land men något som kan vara bra att känna till är att närmaste McDonald finns nere i hamnen i Thisted som är den största staden i området. Här finns även en liten biograf, banker, butiker, resebyråer etc. samt ett hyfsat utbud av pubar, restauranger och nattklubbar. Bränningen är Klitmöllers enda bar och nattklubb och här är det en och annan surfare som klämt en pils efter en lyckad dags segling.

Nord Jylland erbjuder fantastisk segling och är väl värt den extra kostnaden som bilresan eller färjan kostar, jag vet att jag kommer åka hit igen!

 

Copyright ©2000 All rights reserved.
Created by Petter Sevenius