Svenska Spots

Världen

Reserep.

Apocalyps Now

En reseskildring av pseudonymen 'Peter Hart'

Efter att ha sett surfscenerna i filmen Apocalyps Now så blev jag lite småinspirerad av fallande bomber och granater. Så jag kollade in på kartan vart man kunde åka och bokade därför ett lite annorlunda resmål för att stimulera vindsurfingtarmen denna vinter. För en vintrersurfresa så är kanske inte Libyen det första resmålet som man kommer att tänka på och det är knappast känt för radikala vind eller vågförhållanden, snarare radikala politiska förhållanden. Men som det anstår en riktig hard core vindsurfare så måste man ju nån gång besöka ett resmål som är lite mer utmanande än Canarieöarna, Sydafrika, Hawaii eller Guincho. Så jag kollade upp läget och bokade en biljett till Tunisien, närmare bestämt Djerba. Anledningen till att man måste flyga till Tunisien är att det helt enkelt råder ett flygembargo mot Libyen sedan Pan Am flight 103 blev sprängt i luften över Lockerbie och två Libyer blev utpekade som förövarna. Denna lilla incident har fått väldigt stora konsekvenser för Libyen.

Libyen Väl i Djerba så är man trots allt inte ensam om att man ska ta sig till Libyen, det är en del västerlänningar (och östeuropeér) som arbetar i Libyen, självklart i oljebranchen, men också i bygg och telecombranchen. Detta gör att det finns gott om taxichaufförer som vill ta en in i Libyen, både tunisiska och libyska.

Av praktiska skäl så är det rekommendabelt att ta ett flyg så att man är framme i Tunisien tidigt på dagen så att man har gott om tid att ta sig till Tripoli under dygnets ljusa timmar, detta av två skäl. Vägarna i Tunisien lämpar sig inte för att köra på i mörker samt att det kan vara skönt att slippa koncentrationslägerkänslan som lätt infinner sig vid passage av gränsen till Libyen i mörker. Efter att man har passerat tullen i Tunisien, som i mitt tycke är att betrakta halvt om halvt som ett turistland, så kan man lätt inbilla sig saker om hur det är att ta sig igenom Tullen till Libyen. Tullkontrollen i Tunisien är som i många andra länder beroende på det politiska läget i landet. Detta gäller också i allra högsta grad Libyen.

Fortsätt

 

 

Copyright ©1999 All rights reserved.
Created by Petter Sevenius