Svenska Spots

Världen

Reserep.

Lanzarote

Lanzarote är den ostligaste av Kanarieöarna och den första av öarna som jag tänkte försöka göra en spotcheck om.

Lanzarote bär tydliga spår efter sitt vulkaniska ursprung med ständigt återkommande lavaformationer och nästan ingen växtlighet. För drygt 200 år sedan ödelades nästan hela ön vid ett par gigantiska vulkanutbrott och ön var i det närmaste obebodd tills turismen sköt fart. Ön har än idag ett flertal aktiva vulkaner...

Lanzarote har ett mycket varmt och trevligt klimat med ständigt behagliga sommar temperaturer i vatten och luft. Även ur vindsynpunkt är ön mycket lyckligt lottad med en ständiga passadvind. Tyvärr har jag ingen vindstatistik men det är med svenska mått MYCKET vindsäkert.

Costa Tiguise är troligen huvudort ur vindsurfingsynpunkt med stränder som Playa de Las Cuchoras och los Charos. Här finns flera windsurfing center med uthyrning av bland annat F2, Fanatic och Mistral samt ett par customtillverkare.

Costa Tiguise är en skyddad bukt med ett rev utanför som ska kunna ge fina vågor. (det var varken vågor eller vind den dagen jag var här...) Innanför och utanför revet fungerar det bra för slalomsegling.

Playa de los Charos fungerar ej vid lågvatten om man inte går ut till revet. Detta kan dock vara MYCKET vanskligt om det det är grov sjö, man kan luras att segla tillbaka över revet och in i viken och då är revet endast 21.5 cm under vattnet. När man sedan skall ut igen kan man gå på grund och ramla utanför stenpiren, precis där bryten är som finast och mest tryck i. Är det då 2.5 meters så kastas grejerna ganska lätt upp på piren där de går sönder.... Ofta är det dock mycket fina frontside som i regel är ganska snälla.

Det är bäst vind under sommaren då 4.5-5.0 ska vara normalstorlek och vågorna vid revet kan vara upp till ca 2-3 meter. Här finns även en räddningsbåt om olyckan skulle vara framme.

Själv bodde jag vid Matagorda som är en ganska liten turistby, mitt ute i ingenstans, men det ligger mycket nära till Puerto del Carmen som är en större ort med flera barer och restauranger. Matagorda är perfekt för slalomsegling med en konstant kraftig vind och ganska platt vatten. Även här fanns det ett rev men jag såg aldrig till några brytande vågor. Bic/UP finns för uthyrning vid Nino Navarros surf center som även har en räddningsbåt.

Känt för sina vågor är Jameos del Agua samt Famara som båda kan erbjuda mycket spektakulära förhållanden. För att komma till Jameos måste man åka förbi en skylt om 'Obehörig trafik förbjuden' men den gäller nog endast icke surfare... Jameos kan bli mycket bra men sjösättningen är inte rolig, skor är ett måste. Det blåser även sämre så är det vind vid los Charcos så behöver det inte vara vind vid Jameos. För windsurfing brukar Famara endast fungera under vintern men erbjuder även under övriga delar av året mycket fina surfvågor, dock utan vind. Varning för att det kan bli ruggit strömt om det är stort.

För surfare är det är det tre dominerande stränder, Las Santa, Famara och Playa de la Garita.

Ett STORT tack till Tomas Brattberg som bidragit med mycket information.

 

Copyright ©1999 All rights reserved.
Created by Petter Sevenius