Svenska Spots

Världen

Reserep.

Spanien ett paradis för windsurfing

Spanien är ett perfekt land för windsurfing hela året runt. Det är ett behagligt klimat, mycket fina vindförhållanden och människorna är trevliga och vänliga. Det är tre huvudvindriktningar i södra Spanien. Det är Poniente som kommer från väst, Levante som kommer från ost och den nordliga Tramontanan som kommer ner från bergen (den är oftast starkast under natten och morgonen)

Vintertid är det Ponienten som dominerar och under sommaren är Levanten starkast.

El Ejido

Ett av Spanska sydkustens bästa vågspotsen i Poniente skall vara El Ejido. Det är en liten stad som ligger nära Almeria på Andaluciens sydostkust, 300 km från Tarifa. Det är mycket fina förhållanden, sideshore från höger och vågor mellan tre och fem meter. Var själv aldrig där men har hört mycket bra om stället.

Costa del Sol

Spanska solkusten är kanske inte lika vindsäkert som Tarifa men Medelhavet kan vara mycket bra för segling och erbjuda många olika förhållanden. Hela Costa del Sol är fyllt av fina sandstränder men det är ofta svårt att kunna komma ner ända till stranden.

Vintertid erbjuder Medelhavet ett betydligt varmare och behagligare klimat. När Tarifa drabbas av regn och kyla som kommer in från Atlanten kan Costa del Sol fortfarande vara varmt och soligt. Även vattentemperaturen är något högre.

Marbella

Fina sandstränder och ganska lättseglat. Ofta lite svagare vindar då det ligger inne i en bukt. Kan ibland vara små shorebreaks men ibland är vågorna stora nog för surfare och boogyboarders.

Guadalmina playa

Sandstrand nedanför den stora golfanläggningen där det går att köra hela vägen till vattnet. Här är det lite större och brantare vågor än inne i Marbella och ibland kan det vara lite svårt att ta sig ut genom shorebreaksen. Vågorna har knäckt ett par master inne vid stranden.......

Ofta surfare som håller till vid piren då det går vågor. Se upp med fiskare....

Attalaya park

Eller kardborrlandet.... En stenstrand med mängder av sjöborrar men när Ponienten är något offshore så kan detta ofta vara enda stället som det går att segla på vid Marbella.

Estepona

Fina vågor i Levante med sideshore från vänster. Bakom den stora butiken Hipersol kan vågorna bli riktigt stora men det är även en mycket stark och förrädisk ström som inte är att leka med. Om man trillar och tappar utrustningen kan man få svårt att simma ifatt den.... Skall även finnas ett rev en bit bort som lär ha tuggat sönder ett par master, bommar och segel. Finns bättre ställen att segla på.

Ett betydligt trevligare spot ligger ca 5 km öster om Estepona. En liten vik med något mindre vågor och en mycket svagare sidström. En sandstrand som syns från stora vägen men kan vara lite svår att ta sig till. Detta spot rekommenderas varmt.

Sotogrande

Mycket fina vågor som kan rulla in i viken. Var dock försiktig om du försöker köra bil ner på stranden, det är lätt att fastna i sanden.....

Är det vågsegling man är ute efter är Cannos de Mecca, Nord väst om Tarifa, ett av de det bästa ställena att segla på.

 

Copyright ©1999 All rights reserved.
Created by Petter Sevenius