Svenska Spots

Världen

Reserep.

Tarifa

Tarifa ligger vid Europas allra sydligaste spets där Medelhavet och Atlanten möts, i sundet mellan Europa och Afrika. Ursprungligen är Tarifa en liten fiskeby som har vaknat till liv med windsurfingen. Hela staden lever och präglas av windsurfing. Det är en mycket skön avslappnad stämning i staden där jäkt och stress är helt främmande begrepp. Varför göra något idag som man lika bra kan göra i morgon? Det finns flera butiker och ett antal duktiga bräd och segelmakare. Priserna ligger något under våra Svenska priser men det är inga mirakelpriser. I Gamla stan finns ett antal barer och diskotek, var beredd på att nightlife startar sent i Spanien, före midnatt kan det vara ganska glest med folk....

Tarifa är förhållandevis platt utan direkt brytande vågor men har en otrolig vindstatistik. I Levante pressas vinden ihop i sundet och växer mycket stark. 3.0 och 4.0 vindar är inte ovanliga under sommaren..... Även vintertid är Tarifa mycket bra även om det oftare är, den inte lika starka, Ponienten som dominerar. Det kommer även ofta in kalla regnmoln från Atlanten men det går att segla nästan varje dag och håller förhållandevis behagliga temperaturer. Detta har gjort att många europeer tillbringar vintern här nere, även många världscupsselgare brukar ligga här och träna inför Almanarre. Vintertid är Tarifa ganska lugnt men under sommaren och under längre ledigheter, som Påsken, översvämmas stan och det kan bli ganska hektiskt och lite trångt ute på vattnet.

Tarifa har en mycket lång och fin sandstrand som sträcker sig från hamnen i stan till de stora sanddynerna vid Los Dunas. I Levante är vinden oftast starkast inne vid hamnen så när det är riktigt svaga Levante vindar kan detta vara enda stället där det går att segla. Här samlas då alla övervintrande raceseglare med sina +7.5 och testar sin nya utrustning.

Invid fotbollsstadion ligger Tarifas berömda Speedbana. I Levante är det lite svagt frånlandsvind och inne vid stranden blir det totalt plattvatten trots enorma vindstyrkor. Här brukar en av PWA’s speedtävlingar gå av stapeln.

Hostal Millon är det en mycket fin del av stranden. Här kan det även vågorna bli ganska OK.

Vid Mistralcentret är det alltid mycket folk som seglar. Det finns ett stenrev där vågorna ibland bryter och blir så pass stora att man kan roa sig med traditionell surfing om det inte blåser. Här finns det även en räddningsbåt stationerad.

Los Dunas är det bortre slutet av stranden med mycket stora och fina sanddyner. Det är en mycket populär del av stranden där många brukar segla. Det är gott om plats ute på vattnet. Vid stark vind kan det ofta gå vågor här som lämpar sig väl för alla typer av hopp. Sommartid kan det ibland bildas en lokal västlig bris när sanddynerna värms upp.

Bortom Los Dunas finns en militäranläggning som man ej bör besöka.
Det är olagligt att sova i bilen i Tarifa men på det stora fältet invid Los Dunas brukar det oftast inte vara några problem. Här samlas mängder av windsurfare som väljer det billigare alternativet och sover i sina bussar. Vissa bussar (läs tyska) kan dock snarare kallas för rullande hus än bussar.... Om man inte trivs med det smutsiga livet att bo i en buss så finns det mängder av campingplatser och lägenheter utefter hela stranden.

Cannos de Mecca ligger vid Trafalgar och är ett av södra Spaniens bästa vågspots. Här mötte en gång Amiral Nelson sitt öde och även på senare tid lär platsen ha skördat liv i form av vindsurfare... Om detta endast var rykten från en småfet tysk som inte vågade läma stranden eller om det fanns någon sanning bakom hans ord vet jag ej men hur som helst så kan vågorna bli mycket stora....
Cannos ligger ca 40 minuter nordväst om Tarifa och fungerar bäst i Levante då det är sideshore från vänster. Ibland kan det även gå vågor utan vind och fungerar då utmärkt för surfare. Det är en sandstrand varvad med klipprev som erbjuder ganska gott om utrymme. Sommartid och under stora helger kan jag dock tänka mig att det kan vara lite trångt ibland.

 

Copyright ©1999 All rights reserved.
Created by Petter Sevenius