Svenska Spots

Världen

Reserep.

Western Australia

November 2000

Hösten 2000 hade verkligheten hunnit i kapp dotcom undret och November var månaden då krisflaggorna började hissas i konsultsverige. För att slippa undan de värsta stormbyarna och depressionerna klev jag in på flygvaruhuset och undrade hur snabbt de kunde skaka fram en flygbiljett för en månad i mer angenäma vindar. En vecka senare checkade jag in på Arlanda för att 39 timmar senare, via stopp i Kuala Lumpur, kliva ut på Perth International Airport kl. 04:30 lokal tid.

Med bräda och välfyllt handbagage börjar jag ringa runt bland de lokala biluthyrningsfirmorna för att kunna ta mig upp till Geraldton. Ska man vara en längre tid i Australien så är det vanligt att man köper en bil men då jag bara skulle stanna över en månad och inte ville förlora någon tid var hyrbil enda alternativet. Priset på bilar hänger ofta ihop med i vilket skick den är och ju längre bort från flygplatsen man letar desto större är chanserna att man kan hitta en lagom trashad bil som ligger i rätt prisklass. Själv lyckades jag hitta en Holden Commodre stationwagon hos Cheapy Car Rentals men annars har Mr McGoo hjälpt många svenskar att fixa surfbil genom åren.

Efter någon timmes bilfärd började den långa flygresan göra sig påmind så jag beslutar mig för att stanna till i Lancelin på vägen upp mot Geraldton. Precis som jag kör in i den lilla charmiga fiskebyn slår vinden till och när nästan masthöga vågor rullar in är det bara att skaka bort tröttheten och rigga 4.7:an för att ge sig ut i paradiset.

Lancelin ligger ungefär 15 mil norr om Perth och är en sömnig liten fiskeby som främst lever på hummerfiske. "Stan" består av ett knappt dussin butiker, en windsurfingshop, ett par restauranger och ett par hotell men under ett par månader vaknar byn till liv då windsurfare från hela världen kommer hit i jakt på vind, vågor och den eviga sommaren. I Lancelin hittar man ett av mina favorit backpackers, Lancelin, Lodge, som är ett perfekt ställe att bo på. Här kan du gratis låna cykel, bodyboard, tennisrack mm. och du träffar garanterat en hel del roligt och trevligt folk! Lodget ägs och drivs av Trish och Trevor som även kör Catch-A-Bus till och från Perth för att plocka upp gäster. Vill man inte hyra/köpa egen bil så är detta ett perfekt sätt att ta sig till vind och vågor (de har släpvagn så du kan utan problem ta med egen utrustning). Livet är otroligt avslappnat och behagligt i Lancelin där dagarna cirkulerar runt stranden och avslutas på Endevour med en kall VB och ett parti biljard.

Lancelin har tre huvudsakliga spots där det seglas. Det sydligaste och enklast tillgängliga är Main Break. Det är här som de flesta seglar vilket kan leda till att det blir lite trångt när det är mycket folk. Vid Main Break bryter vågorna fint över ett yttre rev och innanför revet finns en skyddad långgrund lagun perfekt för nybörjare eller för den som vill finslipa tekniken i gipparna. Slörar man längre norrut, till Lancelin Island, hittar man South passage som erbjuder bättre vågridning och mer utrymme då det inte är lika många som seglar hit. Mitt i mellan dessa spots ligger Hole in the Wall men då jag inte seglat här kan jag ej uttala mig om det. Vinden kommer i perfekt sideshore från söder och vrider oftast till side-off på kvällen. Vågorna i Lancelin varierar normalt mellan 1-2,5 m men kan ibland komma upp till 4-5 m. Vill man surfa så tar man brädan lämpligast till back beach där man ibland kan få sällskap av delfiner i vågorna!!!! (hajnojan gör dock att man blir ganska skraj första gången en delfin dyker upp bredvid i vågen…)

Vinden och vågorna höll i sig i två dagar och därefter fortsatte jag färden norrut mot Geraldton. Det var denna morgon som radion spred de obehagliga nyheterna om att en 4,5 m vithaj hade slagit till och tagit ytterligare ett offer. Detta var den tredje dödliga attacken på lite drygt två månader och denna gång hade det skett inne på Cottesloe Beach, en av Perths centrala stränder. Detta gjorde att statistiken nu var uppfylld med råge så några tankar om att stanna på stranden fanns inte men då nyheten kablades ut i världen så var jag tvungen att skicka ett "det var inte jag"-mail hem till mamma…

Geraldton ligger ca 50 mil norr om Perth och är en central hamnstad på västkusten med ca 50000 invånare. Här finns allt man kan tänkas behöva: Donalds, Pizza hut, Hungry Jacks, flera surfbutiker, shopping malls och mycket, mycket mer. Säsongen här är riktigt lång och är normalt som bäst från oktober till februari med flera olika spots att välja mellan.

Point More/lighthouse ligger längst ut på udden endast ett par minuter från centrala Geraldton. Ett rev ligger ca 300 m ut och erbjuder fina hoppvågor med en skyddad plattvattenlagun innanför. Vid Point More ligger surfbutiken Sail West som drivs av Rick och här kan du hitta det mesta du behöver och även få info om väder, vind och de olika surfspotsen i Geraldton.

Sunset Beach är ett beachbreak precis vid Sunset Caravan Park som är bäst vid stort swell. När det fungerar kan Sunset erbjuda Geraldtons bästa vågridning! Det är även ett bekvämt alternativ om man vill hyra en husvagn att bo i.

Coronation Beach ligger ca 30 minuter norr om Geraldton och det är nog ett av de bästa hoppställen som finns i hela Australien. Stranden består av tre rev med en skyddad plattvattenlagun innanför. Detta gör att vågorna kommer i tre sektioner och blir större ju längre ut man kommer. Första vågen är kanske bara på en halvmeter, vid mellansektionen har vågorna vuxit till ca 1-2 m för att slutligen, vid yttre revet, nå upp till dryg masthöjd om det är stort! Vinden kommer i perfekt sideshore från söder och framför allt är Coronation ett hoppställe men fram på kvällen vrider vinden oftast till lite side-off och nu kan det även bli ok för att rida. Coro är ett helt fantastiskt ställe att segla på!!!

Det finns även ett Spot X som ligger någonstans mellan Coronation och Sunset men hit behöver man fyrhjulsdriven bil och rykten talar även om att det ska vara "strictly for locals"

Coronation som även är en fricamping blev mitt hem under vistelsen i Geraldton. Här bodde Erik, Lasse, Johan, jag i våra bilar och njöt av livet tillsammans med ormar, varaner, spindlar och andra mysiga djur. Just de stora, bruna, dödligt giftiga ormarna som blixtsnabbt slingrade sig fram orsakade alltid lite skrämselhicka när man kom gående barfota i sanden. Livet på Coro är otroligt avslappnade och behagligt och dagarna flyter fram i 2-3 knop tills vinden kommer strax efter lunch. Vinden är något helt enormt och jag har aldrig varit med om en starkare sjöbris som alltid levererade! Även om det varit vindstilla eller till och med nordlig frånlandsvind så kommer plötsligt den sydliga brisen. Inledningsvis med lite tveksam 5.5 för att sedan öka under hela dagen. Det är nu man egentligen ska vara kall och vänta en stund tills vinden har stabiliserats men som vindtörstande svensk är det ju detta omöjligt vilket man ofta får ångra när blåsorna kommer och händerna blöder…. Efter någon timme har brisen snabbt vuxit till 4.5 och håller sig så tills solen går ner. Ibland bygger den på ytterligare till 4.0 men 4.5 känns som den normala corovinden. 5.5-4.0 är de enda segel man behöver i Australien, helt fantastiskt!!!

Då jag endast hade en månad på mig i surfparadiset blev det att jag stannade i Geraldton under större delen av resan men det finns fler bra ställen i WA som man bör undersöka om man är där lite längre tid.

Gnaraloo ligger drygt 100 mil norr om Perth och under min begränsade tid i Australien hann jag aldrig upp hit vilket jag ångrar så här efteråt. Ryktet talar om vågridningens Mekka och få jämförbara spot i hela världen! Jämn sideshore och vågor som aldrig tar slut, 10-15 bottomturns är inget ovanligt, frågan är om det kan bli bättre!!! Vågen ska vara relativt lättseglad och vid små swell behövs inga expertkunskaper för att ta sig ut. Vågen är dock snabb och kraftfull och då den bryter mot ett ganska elakt korallrev bör man ha lite koll på vad man gör för undvika olyckor. Under oktober till november är Gnaraloo som bäst och masthögt eller större ska vara ganska vanligt. Vägen upp till Gnaraloo är lång och sista biten är en riktigt usel grus/sand väg. Här finns inget dricksvatten, ingen mat och inga bekvämligheter så det gäller att vara väl rustad innan man åker hit.

Margaret River ligger ca 30 mil söder om Perth och har blivit känt som ett "big wave" spot som samlar surfare från hela världen. På eftermiddagen, när sjöbrisen kommer, så blir det även ett fantastiskt windsurfingspot med riktigt stora, kraftfulla vågor. Margaret ska ha ett mycket elakt korallrev som man bör undvika…

Esperence med sina långa kritvita stränder ligger ca 80 mil sydost om Perth. Här bryter vågorna mot ett sandrev men kan bli minst lika stora och kraftfulla som vid Margaret River. Nackdelen med Esperence är att vinden inte är lika pålitlig som vid övriga spots.

Spana in bilderna...

 

Copyright ©2001 All rights reserved.
Created by Petter Sevenius