Tips Vindsurfingens
historia |
Laga brädanEnklast är det att lämna in brädan till någon professionell brädbyggare så får du ett bra jobb utfört (även vissa båtbyggare kan ta sig an en bräda men då det är mycket jobb för lite pengar så är de oftast ej så pigga på denna typ av jobb). Att lämna in brädan kostar dock pengar och många lagningar klarar en händig surfare av själv.Det viktigaste innan man börjar laga är att få ut allt vatten. om inte detta görs så blir brädan tyngre och lagningen svagare. Det finns flera olika metoder för att få ur vattnet allt ifrån att konstruera en centrifug som slungar ut vattnet från brädan till vacumsugar och vanlig soltorkning. Oftast får man brädan tillräckligt torr genom att endast låta den stå i solen under någon vecka eller tills man är helt säker att det inte finns någon fukt kvar. Det kan vara bra att väga sin bräda för att få reda på om den tagit in vatten. Genom att jämföra med den ursprungliga vikten kan man få ett riktmärke på hur mycket vatten som finns kvar i brädan. Små skador kan enkelt lagas med någon lagningssats som säljs i surfbutikerna, ex A + B, är det en större skada är det oftast bättre att skära upp skadan och lägga på ny väv. Skär upp ett hål kring skadan/det mjuka paritet och låt torka ordentligt. Om frigolitkärnan har blivit helt förstörd är det bäst att ta bort den och sedan fylla på med en blandning av mikrobalonger och epoxi. Är det en större mängd som måste tas bort är det bättre att fylla ut men en ny bit frigolit eller tätskum/byggskum för att det ej skall tillföras så mycket vikt. Är det endast en liten spricka så är det ofta inte nödvändigt att skära igenom sandwich lagret, om även det blivit allvarligt skadat bör man dock ersätta detta med nytt lager. Slipa ytan jämn och fin, ett bra grundarbete är viktigt för ett bra resultat. Klipp till väven i lagom storlek och blanda till epoxi. lägg på ett jämnt lager epoxi och se till att väven blir ordentligt genomblött, för mycket epoxi leder dock endast till extra vikt. Man bör lägga på ett par lager av glasväv för att inte skadan skall gå upp igen, kolfiberväv är mycket dyrare men är mycket styvare och starkare samt ger oftast ett bättre resultat. För att det inte skall bli luftbubblor i epoxin använder man sig ofta av vacumlaminering men om det är en liten lagning räcker det oftast om man med hjälp av tejp pressar ner väven mot lagningen. Vid delamineringar kan man använda sig av en spruta och injicera epoxi på de ställen där det släppt. Då epoxin härdat är det bara att slipa ytan jämn och måla på med en lämplig färg. Footpads rekommenderas för att skydda brädan mot hoppgropar och sprickor under hälarna.
Nytt greppSurfbutikerna säljer många olika grepp-"färger" som man kan måla eller spraya på och ger ett bra resultat. Det finns även speciellt surfvax som kan användas men brädan blir då snabbt smutsig och lite kladdig men det fungerar utmärkt. Har man epoxi kan man även stryka på ett mycket tunt lager och sedan strö salt eller socker över. När sedan epoxin härdat har man ett utmärkt grepp.
RenlighetRenlighet och noggrannhet är A och O för ett lyckat resultat!!!!Dessa tips lämpar sig främst för epoxibrädor. Texten skall endast ses som tips då varje lagning är unik och lagningar kan ske på många sätt.
VARNINGEpoxi är skadligt för hälsan!!! Det är höggradigt allergiframkallande! Se till att epoxin har härdat ordentligt innan du börjar slipa, slipdammet är inte alls nyttigt. Mask och skyddshandskar skall användas!!!!! |
Copyright ©1999 All rights reserved.
Created by Petter Sevenius