Tips

Vindsurfingens historia
Trimma din utrustning
Hängsele
Fotstroppar
Vattenstarten
Gippa
Kryss
Segla snabbare
Duck-Jibe
Spin Out
Laga brädan
Laga fenan
Lär dig tyda molnen

Calles trick sida

Speed is everything!!!

Nu när slalom och fart plötsligt tycks ha blivit ute och det är freestyle, trick och vågor som gäller tycker jag att det kan vara på sin plats att skriva lite om den tjusning trots allt farten kan ge. Känslan av att i perfekt harmoni mellan utrustning och seglare flyga fram över vattnet är något enormt. Plötsligt börjar omvärlden försvinna och kompisarna blir allt suddigare runt omkring. Koncentrationen ökar och strax försvinner även alla ljud. Det är knäpp tyst och smattrandet av vind och vatten är knappt noterbart. Ännu lite senare inträder tunnelseendet och i en kombination av skräck och fascination flyger man fram över vattnet. Fart är kul!!!!

Fart i alla dess former har i alla tider fascinerat människan och så även innom vindsurfing. Flera extrema bräd- och segelkonstruktioner har sett dagens ljus i jakten på att segla så fort som möjligt. Den 14 April, 1993 seglade Thierry Bielak 45.34 knop (84.01 kph) i San Marie de la Mar i Frankrike, ett rekord som så vitt jag vet står sig än idag. Dessa farter kräver ganska perfekta förhållanden som man kanske inte får så ofta här hemma men att nå upp i dryga 30 knop är ingen omöjlighet.

Hur ska man då gå till väga för att nå upp i dessa farter? Här kommer ett antal tips som är sammanstälda från olika håll och justerade efter egna erfarenheter. Samtliga bygger på grundiden att få bort extra vikt och tryck på brädan som enbart ökar motståndet i vattnet.

 1. Håll brädan plan
  I början när man lär sig segla är det lätt att man lägger all vikt på hälarna. Brädans kant blir då nedtryckt och vill gärna gå upp i vind vilket bromasr farten. Genom att hålla brädan plan och segla enbart på fenan istället för kanterna kan du nå högre hastigheter. En plan bräda är en snabb bräda!
 2. Lägg tryck på fenan
  Genom att lägga extra tryck på fenan genererar den ett extra lyft som ökar farten. Genom att pressa hårt når du mycket högre fart.
 3. Häng ut ordentligt från bärdan
  Genom att hänga ut ordentligt och sträcka ut armar och axlar kan du minska trycket på brädan och flytta över det till riggen. Detta medför att brädans motstånd i vattnet minskar och du kan segla snabbare. Håll händerna ungefär i axelbredd, det gör att du kan hänga längre ut från riggen. Istället för att bara skota in med bakre armen låt riggen hålla dig uppe i selen. Sitt inte i selen utan "ligg" ner. Även detta gör att du kommer längre ut från riggen. När man väl fått kläm på att häga ut ordentligt är det lätt att man drar med sig riggen för långt över mot vinden. Detta gör att du tappar kraft och och därmed fart. Du ska försöka hålla riggen så veritkal som möjligt och kan justera detta genom att böja knäna.
 4. Korta hängsele linorna
  Har du för långa linor blir det lätt att du sitter i selen istället för att ligga. Genom att sitta i selen kommer bara kraften tillbaka ner i brädan istället för att lyftas bort från brädan.
 5. Stäng gapet
  När du stänger gapet mellan segel och bräda kommer du att märka den största skillnaden i fart.
 6. Lås din position
  Försök inte ständigt justera vikt, inskotning och position utan försök hitta rätt ställning och håll därefter överkroppen still. Låt knäna ta upp alla stötar ur brädan och lås fast överkroppen och häng i samma position
 7. Lyft brädan i stropparna
  När du väl har hittat din position och stänger med seglet är det dags att lyfta brädan med främre foten. Genom att göra detta försvinner nästan all vikt från brädan och du kommer gå riktigt fort och kännas som att du flyger ovanför vattnet istället för att ligga i vattnet.

Lycka till!!

 

Copyright ©1999 All rights reserved.
Created by Petter Sevenius