Tips

Vindsurfingens historia
Trimma din utrustning
Hängsele
Fotstroppar
Vattenstarten
Gippa
Kryss
Segla snabbare
Duck-Jibe
Spin Out
Laga brädan
Laga fenan
Lär dig tyda molnen

Calles trick sida

Lär dig Gippa

Fullfarts gipp den viktigaste manövern man kan med en liten bräda utföra den nästan utan att tappa fart och utan att använda sina krafter allt för mycket. Allt handlar om timing, vilket man bara få genom att träna och åter träna. Kom inåg att ha bra fart så du planar genom hela gippen. En bra sak med gipp träningen är att all träning på den gör att man börjar känna sig som en specialist på vattenstart p g a att man faller i "ganska" så ofta så börja träna gipparna så fort du kan vattenstarta hyfsat.

1- Innan du börjar svänga måste du komma in med kroppen över brädan, från din ut lutande segelställning. Böj knäna och skota in lite, så kommer du upp i stående ställning. Här kan du nu släppa ut på segeltrycket om du har för mycket fart. När du står upp så tar du bakre stroppen, långt över på läsidan, med tårna nästan i vattnet, så får du bra kantgrepp när du börjar svänga.
För att börja svänga måste du luta dig lite bakåt och dra upp brädan samtidigt som du trycker i läkanten med bakre foten. Tänk dig at du alltid, genom hela gippen har ryggen rakt mot vinden och att bara underkroppen vrider sig. Annars är det lätt att följa med brädan runt och du få svårare att vrida dig runt senare.

2 - När du har fått brädan att svänga, så är det viktigt att du inte fortsätter att luta dig bakåt. Gör du det så tappar du allt för mycket fart. För resten av gippen måste du istället luta dig framåt, hänga ner brädan genom bommen och fortsätt för allt i världen att fotstyra. Nu i mitten av gippen är det bäst för kontrollen att segla med ganska böjda ben, ryggen rakt mot vinden och med seglet ganska öppet. Du kan nästan låta bommnocken släpa i vattnet lite för kontrollens skull. När du börjar komma på den nya bogen så är det dags att byta fotplacering, innan du flippar över seglet. Fortfarnde med ryggen mot vinden, så flyttar du den fot som var längst bak tidigare till strax bakom mastfoten, smatidigt som den f d framfoten vrids upp till en placering precis bakom främre fotstropparna. Viktigt är att du får fram vikten långt fram på brädan, annars tappar du farten och du får mindre tid att göra misstag.
Här är det också lätt att glömma fotstyrningen.

3 - Dags att flippa över seglet. Detta är alltså innan du helt har kommit in på den nya kursen. Ju längre du väntar dessto svårare och tyngre blir det att flippa över seglet. Släpp bak handen och greppa på andra sidan bommen. Nu kommer ett av dom viktigaste momenten. Se till att du verkligen drar seglet förrbi kroppen och långt fram i den nya riktningen. Gör du inte det är det stor risk att du lovar upp i vindögat och tapparfarten helt.

4 - Se till att du är i planing innan du flyttar dig tillbaka i fotstropparna.

 

 

Copyright ©1999 All rights reserved.
Created by Petter Sevenius